fredag 3 augusti 2012

Världens viktigaste bok!


”Världens viktigaste bok” är titeln på en bok som lanseras nästa vecka. Nathalie Simonsson, sexualupplysare på RFSU Stockholm, är författare och idag pratade hon om arbetet med boken på Plattanbibblan i Pride House. Boken vänder sig till 10-13-åringar och handlar om kropp, känslor och sex. Om vänskap och kärlek. Om att känna sig ensam, inte tycka att man är fin, om att kanske ha det svårt hemma.
–  I Sverige har vi obligatorisk sexualundervisning, men trots det ser det olika ut i olika skolor. Många lärare väntar och tänker att eleverna kan få den här undervisningen när de börjar i högstadiet. Men sex- och samlevnad är något vi ska ha redan i 4:an, 5:an och 6:an. En anledning kan vara att lärarna inte får så bra utbildning, en annan att det finns inte så mycket undervisningsmaterial. Det vill vi ändra på med den här boken.

Det har tagit hela två år att skriva boken och under den här tiden har Nathalie passat på att samla in frågor och testa saker direkt på målgruppen när hon varit ute i skolorna och undervisat. När hon frågade vad eleverna ville veta sa de bland annat: ” Gör ordlistor. Det finns många konstiga och svåra ord.” ”Det är bra att få veta saker som man knappt kan läsa om någon annanstans.”  ”Berätta hur man gör och hur man blir.” ”Skriv mycket om puberteten. ” ”Skriv att en kille kan bli kär i en kille, för det kan man.”

– Vuxna undrar ofta hur det funkar när jag är ute i klassrummet. De tror att det ska vara pinsamt och jobbigt. Men det är bubbligt, fnittrigt och roligt. Det råder ingen tvekan om att barnen vill prata om de här sakerna och att de har många frågor. Jag ser det som ett kvitto på att RFSU gör något som behövs och att vi måste fortsätta göra detta, sa Nathalie.

Barnen frågar till exempel hur det känns att få bröst, vad straight betyder, om snoppen kan gå av, var man stoppar in tampongen. Ska dom då få svar på allt de undrar?
– Jag tycker att det är självklart! De befinner sig mitt i allt det här som händer och ska inte behöva möta förändringarna utan kunskap. Det handlar också om att hjälpa dom bemöta intryck de redan får från media, skolan, filmer, internet.

Svårast att skriva om var normer. Hur får man en elvaåring att förstå? Nathalie valde att jobba med ett utmanande normarbete på två sätt. Dels genom att beskriva och sätta ord på de normer som finns och sedan ställa motfrågor. Måste det se ut som normen? Kan det se ut på andra sätt? Hur är dessa? Dels genom att låta hela boken genomsyras av det normkritiska genom bilder, exempel och citat. Man har till exempel inte delat upp tjejers och killars pubertet såsom det brukar göras i läroböckerna.
– Vi valde att skriva ihop det och då ser man hur lika det är: Att få finnar, hår på kroppen, börja svettas gäller ju för alla. Ja, det handlar förstås om mens och sperma, men det är ungefär samma sak som händer i kroppen och leder till samma faktum (att kunna skaffa barn).

Slutligen handlar boken också om att få vara den man är, bli kär i den man vill, bestämma över sin egen kropp och känna sig bra och värdefull.
– Det är frågor många av oss tänkte på i elvaårsåldern och som var viktiga då. Och de är förstås lika viktiga för oss idag som vuxna, avslutade Nathalie.

1 kommentar:

Ulrika Hammar sa...

Gåvan

Vår lilla flicka skulle fylla nio år! Hon önskade sig ingenting. Men jag ville ge henne något som hon får mycket glädje och nytta av. Läste om "Världens viktigaste bok" och tänkte, den kanske hon behöver!
Uppståndelsen blev stor på kalaset!!! De medelålders mammorna förfasar sig över hur jag som farmor kan köpa en sådan bok till mitt barnbarn! Hennes föräldrar har lagt undan den tills hon blir äldre och jag har gjort bort mej ordentligt!
KONSTIG värld vi lever i! Vi som inte ens vågade prata om våra egna könsorgan när jag var flicka!!! Jag trodde att nästa generation var friare!
FARMOR

Från: Farmor